DISCURSURI INTEGRALE

Camelia Tabără, Inspector Școlar General: "Urăm celor care au venit pentru prima dată în oraşul nostru: Bine aţi venit la Bistriţa! Ne străduim să fim gazde bune, ne străduim să aveţi un concurs frumos. E şi pentru noi o provocare, e primul concurs de acest fel. Pentru toţi este absolut o încântare să vedem copii care lasă orice altă preocupare, muncesc în plus şi vor să se afirme în calea devenirii şi desăvârşirii lor personale. Acest concurs este o noutate ca și concept. Am îmbrăţişat cu toţii ideea, pentru că astfel dăm sens lecturii şi pentru că fiecare carte înseamnă o cărămidă în a deveni ceva în viaţă, în a învăţa ceva de pe băncile şcolii să te pregăteşti pentru un modus vivendi frumos într-o societate aşezată şi bună. Urez tuturor concurenților succes şi să ne revedem cu drag la Bistrița".

Ministrul secretar de stat pentru învățământ preuniversitar în Ministerul Educaţiei Naţionale, Vasilica Ştefania Duminică: ”Am să încep prin a-mi prezenta cariera profesională şi o să înţelegeţi de ce mi-am dorit atât de mult să fiu prezentă la festivitatea de deschidere a acestui concurs. Sunt profesor de română de peste 24 de ani. Nu am abandonat niciodată activitatea la clasă. Chiar şi atunci când am fost director de şcoală, am făcut orele cu toate clasele pe care le-am avut. Și când am lucrat la Centrul pentru Formarea Personalului din Învăţământul Preuniversitar, mi-am continuat activitatea didactică. În calitate de ministru secretar de stat, ştiam că am o datorie morală faţă de elevii mei, ambii reprezentanţi ai judeţului Ilfov, la gimnaziu, să-i însoţesc măcar odată la o fază naţională, unde, de cele mai multe ori, au fost însoţiţi de colegii mei. Bucuria e cu atât mai mare, cu cât ştiu ce eforturi au depus colegii mei, profesori de limba şi literatura română în acest an, în care concursurile au ocupat toate weekend-urile, dar sunt convinsă că şi satisfacţiile obţinute, graţie premiilor aduse de copii, reuşesc să suplinească, într-un fel, oboseala acumulată. Rolul meu aici este de a ura succes tuturor elevilor şi profesorilor şi vă asigur că aveţi în ministrul secretar de stat pentru Învăţământul Preuniversitar, un susţinător al drepturilor dumneavoastră.”

Prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean: “În calitatea pe care o am, ca reprezentant al Guvernului, vă spun că sunt deosebit de bucuros că un act cultural de o asemenea anvergură se desfăşoară în judeţul nostru şi că lectura este pusă la loc de cinste. În tumultul problemelor cu care ne confruntăm zi de zi, ne pun în situaţii de a nu acorda atenţia cuvenită acestei minunate ocupaţii, cititul. Şi cu toate acestea importanţa pe care o acordăm se dovedeşte esenţială. Ştim că şi părinţii şi dascălii ne îndeamnă, ne determină să citim, dar ştim destul de bine că şi cartea ne este un prieten, şi cartea, alături de părinţi şi dascăli, ne oferă răspunsuri la multe întrebări pe care ni le punem în cotidian. Vă urez mult succes.”.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna: ”E o bucurie pentru mine să aduc salutul Consiliului Județean tuturor celor ce participaţi la acest concurs naţional de literatură. Cum nimic nu e întâmplător în această lume, cred că nu e întâmplător faptul că acest concurs are loc, aici în ţinutul Bistriţei şi Năsăudului, un ţinut care a dat culturii mari nume: George Coşbuc, Liviu Rebreanu, Andrei Mureşanu, Ion Pop Reteganul, Mitropolitul Nicolae Bălan sau marele cărturar Ion Căian Românul, vă aflaţi într-un ținut în care spiritualitatea românească este la ea acasă. Vă urez tuturor bun venit pe meleagurile judeţului nostru, vă doresc succes şi sper să plecaţi de aici, de la Bistriţa, cu amintiri frumoase!”

Inspectorul General în Ministerul Educaţiei Naţionale pentru limba şi literatura română Conf. Dr. Mina Maria Rusu: “Viaţa fără cunoaştere nu există, viaţa fără lectură nu poate exista. Prin urmare, pentru a trăi frumos în existenţa noastră pământească trebuie să fim abili şi abilitatea ne-o dobândim prin lectură. Acest concurs are ca temă lectura ca abilitate de viaţă, una dintre abilităţile prin care putem pătrunde în lumea cunoaşterii. Viaţa nu înseamnă a trăi de pe o zi pe alta, ci a trăi într-un destin asumat, un destin cultural pe care doar lectura ţi-l poate oferi. Sunt convinsă că de la cei mici până la cei mari, care învaţă în şcoala românească, lectura va fi pâinea cea de toate zilele pentru ca universul cunoaşterii să poată fi străbătut fără a avea vreo problemă.”

Inspector General în Ministerul Educaţiei Naţionale pentru Limba şi literatura română nivel liceal şi Coordonator de proiect, profesor dr. Anca Denisa Petrache: “În primul rând îmi exprim şi eu bucuria de a mă afla aici, graţie eforturilor gazdelor noastre şi graţie unei munci împlinite într-o structură de echipă din care face parte şi Monica Halaszi. Lectura generează dezbateri din ce în ce mai aprinse: avem sau nu avem o criză a lecturii? Nu s-a ajuns la o concluzie care să poată să fundamenteze şi principii. Faptul că sunteţi aici ne bucură foarte mult. Ne punem mari speranţe în acest concurs, care a fost proiectat ca un concurs cu dimensiune internaţională, începând de anul viitor. Ne străduim să fie mai mult de atât, chiar o olimpiadă internaţională şi sperăm să reuşească să îi motiveze pentru lectură pe cât mai mulţi elevi mai mici sau mai mari”.

Material realizat de Florina Vidican, XI I

Reporter de liceu la CNAMonline