Deschiderea oficială a Concursului Național „Lectura ca abilitate de viaţă”


Joi, 6 iunie, ora 18, a avut loc la Sinagoga Bistriţa deschiderea oficială a Concursului Naţional “Literatura ca abilitate de viaţă”, etapa națională, în cadrul căreia numeroşii invitaţi le-au vorbit celor prezenţi despre literatură ca parte a vieţii cotidiene.

În cadrul festivităţii de deschidere, Ramona Salak, inspector de specialitate la disciplina limba și literatura română, a fost cea care i-a prezentat participanţilor, pe membrii consiliului organizatoric.

Printre oficialităţile prezente la festivitatea de deschidere a Concursului Naţional “Literatura ca abilitate de viaţă” s-au numărat: Ministrul Secretar de Stat Vasilica Ştefania Duminică, Inspectorul General din Ministerul Educaţiei, Petrache Anca Denisa, Prefectul Judeţului Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean, Inspectorul Şcolar General, Camelia Tabără, Inspectorul Şcolar General, Mihai Mureşan, Directorul Centrului Județean pentru, Gavril Ţărmure, Managerul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, Gavrilaş Alexandru şi Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna.

Tema pe care s-au bazat cuvintele persoanelor prezente a fost cea a importanţei lecturii în viaţa elevului, aceasta nefiind doar o îmbogăţire culturală, ci una morală. Ei au subliniat importanţa cărţilor şi a desprinderii abilităţilor legate de lectură, arătându-se încântaţi de concursul demarat pentru prima dată anul acesta.

Prima care a luat cuvântul a fost Camelia Tabără, care a susţinut că dezvoltarea elevilor se face prin lectură: “fiecare carte înseamnă o cărămidă în plus în a deveni ceva în viaţă”. Ea a ţinut să felicite cadrele didactice participante, care, deşi au avut parte de o perioadă încărcată de olimpiade şi alte concursuri, au reuşit să facă faţă şi să fie parte a acestui concurs cu un concept nou, ce dă sens lecturii.

De asemenea, ministrul secretar de stat, Vasilica Ştefania Duminică, învăţătoare şi profesor de limba română de peste 24 de ani, a spus: ”Ştiu câte eforturi au depus, în acest an, profesorii de limba română, însă, deşi concursurile au ocupat mai toate weekend-urile, premiile elevilor au suplinit această muncă acerbă. Cu alte ocazii, doar colegi de-ai mei au fost prezenţi la fazele naţionale, însă, de această dată, am decis să vin eu însămi şi vreau să vă asigur că aveţi în mine un susţinător, atât al elevilor cît şi al cadrelor didactice.”

Prefectul Judeţului Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean, a remarcat ponderea mare a concurentelor sexului frumos, precizând, totodată, că şi bărbaţii au disponibilitatea necesară lecturii. El a mai declarat: ”Mă bucur că un proiect de o asemenea anvergură se desfăşoară în judeţul nostru şi că lectura este pusă la loc de cinste” şi a îndemnat la lectură, numind cartea ”un prieten bun” ce oferă multe răspunsuri la problemele cotidiene.

Prefectul Judeţului Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean, i-a informat pe cei prezenţi cu privire la judeţul gazdă: ”Vă găsiţi într-un ţinut în care spiritualitatea românească este la ea acasă”, dorindu-le musafirilor o şedere frumoasă în Bistriţa.

Andreea Zdrobău, X G

Reporter de liceu la ziarul CNAMonline

Deschidrea oficială a concursului - prilej de bucurie

Deschiderea oficială a concursului “Lectura ca abilitate de viaţă” care a avut loc la Sinagoga din Bistriţa a adunat la eveniment profesori, inspectori, membrii ai Consiliului Judeţean cât şi un Ministru Secretar de Stat. Elevii prezenţi au plecat foarte multumiţi, cu un zâmbet larg pe feţe. După introducerea făcută de Inspectorul de specialitate, Ramona Salak, Inspectorul şcolar general, Camelia Tabară, a vorbit despre implicarea cadrelor didactice în acest proiect, ea susţinând că, deşi s-au finalizat aproximativ 54 de concursuri şi olimpiade în această perioadă, o mulţime de oameni pregătiţi şi-au făcut timp să susţină lectura. Acest concurs, “dă un sens lecturii” şi te ajută să te pregăteşti “ încă de pe băncile şcolii pentru viaţă”, afirmă Camelia Tabară.

Ministrul Secretar de Stat, Valentina Ştefania Duminică , a declarat că este “ un susţinător al elevilor cât şi al cadrelor didactice”, vorbind despre cât de important este un astfel de concurs în viaţa unui elev, ajutându-l să se dezvolte armonios. Aceasta a afirmat că lectura este vitală şi nu trebuie negljată, iar iniţiativa profesorilor este lăudabilă: “ Satisfacţiile obţinute reuşesc să suplinească mereu oboseala acumulată”

Alexandru Pugna, vicepreşedintele Consiliului Judeţean a început prin a spune că “nimic nu este întamplător”, că această primă ediţie are loc la Bistriţa deoarece “Spiritualitatea românească este la ea acasă ”. Acesta a vorbit despre toate numele mari ale judeţului nostru, precum George Coşbuc, Liviu Rebreanu şi Andrei Mureşanu care au avut un impact semnificativ asupra culturii române.

Discursurile s-au încheiat cu semnalarea faptului că România se confruntă cu probleme în privinţa lecturii. Copiii au fost lăudaţi pentru că au ajuns aici, că își reprezintă judeţele cu mândrie, organizatorii sperând că acest concurs va ajunge să fie o olimpiadă internaţională şi că astfel vom putea trăi într-un “destin cultural asumat” precum spune Alexandru Pugna.

După discursuri, atmosfera a fost destinsă de actrița Ada Milea, care a încântat publicul cu melodiile ei inedite. Reacţia elevilor a fost una neașteptată, copii adorând-o pe interpretă! Ada Milea a declarat că “atmosfera a fost minunată” şi că acest concurs ar trebui promovat mult mai mult.

Chiuzan Cristiana, (X E), Reporter la ziarul CNAMonline

Ropote de apaluze la deschiderea festivă

Elevii au fost foarte atenți la discursurile adresate lor, ascultându-i cu respect pe cei veniți să le vorbească. Un spirit de competiție s-a simțit în aer încă de la începutul evenimentului.

Pentru a destinde atmosfera şi, implicit, participanţii la competiţie, obosiţi după drumul lung, organizatorii au invitat-o pe bistriţeanca Ada Milea. Când Ada Milea, invitata specială, a urcat pe scenă, toată sala a explodat de încântare, elevii arătându-și bucuria și mulțumirea acestui moment artistic, prin ropote de aplauze.

Ada Milea, actriţă şi artistă desăvîrşită, a reuşit să ridice sala în picioare. Aceasta a interpretat diverse melodii, îmbinând acordurile de chitară, cu vocea sa inedită şi talentul actoricesc: ”Versurile sunt creaţie proprie, iar cele în engleză au fost realizate în colaborare cu Alexandru Bălănescu (violonist și compozitor israelian, originar din România (sursa:wikipedia) şi cu o bună prietenă, profesoară de limba engleză. ”Ideea concursului i se pare una foarte bună, deoarece se promovează lectura, cititul sau, cu alte cuvinte, educarea tinerei generaţii într-o manieră plăcută. În urma prestaţiei, artista a dat autografe, a făcut poze şi a reuşit să câştige noi fani, din rîndul concurenţilor şi al cadrelor didactice deopotrivă, care şi-au exprimat dorinţa să o asculte şi cu alte ocazii. Fanii acesteia au susținut cu încântare că artista este o persoană sociabilă.

După desfășurarea întregului program, Cosma Miruna din Gorj spune că deschiderea a fost emoționantă și că ar fi regretat dacă ar fi pierdut ocazia de a lua parte la acest eveniment. Totodată, ea se simte pregătită pentru proba orală, așteptându-se la rezultate bune

Andra Runcan, o elevă în clasa a IX-a din Cluj a spus: ” O admir pe Ada Milea și am avut o surpriză plăcută când am aflat că a fost invitată la deschidere. Discursurile m-au încurajat și m-au ajutat să scap de emoții, și mi s-au părut interesante.”

Astfel, seara s-a încheiat într-o manieră destinsă şi într-un cadru relaxant. Cei prezenţi la eveniment au plecat cu zâmbetul pe buze, următorul moment important fiind pentru ei proba scrisă. Vineri, 7 iunie, începând cu ora 9:00 şi până la ora 12:00, în incinta Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”, urmează să se desfăşoare proba scrisă a Concursului Naţional „Lectura ca abilitate de viaţă”.

Anca Simona, X A

Kontra Iulia, X B

Magda Luisa, X I

Reporteri de liceu la CNAMonline



Galerie Foto