Activitate recreativă la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”

Vineri, 7 iunie, la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” a avut loc o acţiune recreativă pentru elevii de gimnaziu participanţi la concursul „Lectura ca abilitate de viaţă”. Elevii au avut parte de o dezbatere interesantă legată de „Ce citim în viaţă, cum citim viaţa ?”

La dezbatere au luat parte poeţii Olimpiu Nuşfelean şi David Dorian, care le-au vorbit elevilor despre cât de importantă este lectura şi câte beneficii aduce ea. Olimpiu Nuşfelean a început prin a spune că lecura „Aduce plăcere, bucurie, este o motivaţie în plus şi că cea mai mare povară a unui cititor este să ştii să alegi ce să citeşti”. Poetul a afirmat că şcoala este extrem de benefică în dezvoltarea unui tânăr, “Şcoala ne permite să personalizăm lista cu cărţile citite care ne dau posibiltăţi enorme de trăiri!”.Unicitatea cărţilor a fost şi ea evocată: Cărţile nu se compară cu nimic, “fiecare carte citită este o experienţă nouă acumulată “

David Dorian a afirmat că lectura „te rupe de realitate” şi „îşi arată motivaţiile oricând”. Acesta a vorbit despre cum este să fii poet: “Poetul este omul cel mai realist, el vede dincolo de aparenţă”. Poetul a fost încântat să vadă că elevii din şcolile gimnaziale din ţară au venit cu “inima deschisă” şi că îmbrăţişează lectura. Cartea a fost evocată în fiecare subiect al vieţii cotidiene, “Trăim într-o societate a lecturii, încercăm să citim tot ce avem în faţă, lectura ne formează un simţ în plus al perceperii realităţii”

Un punct important din dezbatere a fost acela în care s-a evocat problema Internetului care depășește cu mult dorința copiilor de a mai citi. Olimpiu Nușfelean afirmă că „În școală se citește din ce în ce mai puțin, intrăm într-o societate care ține mult mai mult la electronică”.

Întrebarea „Cum arată o cameră fără cărti ?” a primit multe răspunsuri din partea elevilor care au spus că nu își pot imagina să trăiască într-o lume unde cartea proaspăt cumpărată să fie înlocuită cu o tabletă electronică.

După o serie de întrebări adresate de elevi, aceștia au putut recita câte șapte poezii ale celor doi autori, care au fost exrem de apreciate. La sfârșit s-a amintit cum lectura îți oferă mult mai multe satisfacții decât orice altă activitate, iar elevii prezenți au plecat cu un bagaj de cunoștințe îmbogătit.

Cristiana Chiuzan, clasa a X-a E, Reporter de liceu la ziarul CNAMonline