Finele probei scrise, startul emoţiilor

Vineri, în jurul orei 12:00, participanţii la concursul „Lectura ca abilitate de viaţă” au început să părăsească sălile de competiţie cu mari emoţii, fiecare cu propriile temeri şi speranţe.

Proba scrisă, care s-a desfăşurat pe parcursul a trei ore, a testat abilităţile de înţelegere şi interpretare a textului şi, nu în ultimul rând, bagajul cultural al participanţilor.

Teodor Ferendino, din Galaţi, elev în clasa a VI-a, a declarat: ”Subiectul a fost acceptabil, aproximativ similar cu cel de la judeţ. Pentru mine e prima dată când particip la o etapă naţională, iar acest concurs mi-a deschis orizontul şi mi-a dat un imbold să-mi îmbunătăţesc cunoştinţele. Cartea pe care a trebuit să o citesc pentru naţională m-a ajutat să învăţ lucruri noi şi a fost un subiect accesibil de discuţie cu ceilalţi participanţi.”

Toloargă Ioana, din Gorj, elevă în clasa a VII-a, a spus: ”Nu mi-a plăcut ideea de grile şi de ordonare a enunţurilor. Ceea ce mi-a plăcut însă, a fost cel de-al doilea subiect şi textul de la primul. Organizarea a fost foarte bună şi evenimentul de aseară, când a avut loc deschiderea oficială, a fost foarte frumos, mi-a plăcut mult.”

Un alt participant, elev în clasa a V-a, Deaconu Tudor Andrei, din judeţul Prahova, a mărturisit, cu zâmbetul pe buze: ”Subiectul a fost puţin mai dificil decât la etapa judeţeană, însă cred că m-am descurcat şi am încredere că am făcut bine subiectul. Concursul m-a ajutat să-mi fac prieteni noi, am învăţat noi modalităţi de interpretare a textului şi mi-am îmbogăţit vocabularul. Dacă ar fi să trec mai departe la partea orală, am emoţii, însă sper că totul o să fie bine.”

Majoritatea concurenţilor au declarat că s-au descurcat şi cu toţii au plecat cu speranţa că vor obţine un premiu. Cert este că toţi au spus că au câştigat experienţă şi că sunt dispuşi să mai participe şi cu alte ocazii la etapele viitoare.

Simona Anca, X A, reporter de liceu la CNAMonline

Declarații ale concurenților după proba scrisă

Întrebați despre cum li s-a părut subiectul, participanții l-au considerat ușor și accesibil.

”Subiectul mi s-a părut ușurel, iar lectura propusă a fost captivantă, dar nu cred că voi fi printre primii 20 clasați” mărturisește Anghel Andrei din Botoșani.

Grigore Diana Nicoleta din Vrancea spune: ” Cartea pe care am citit-o a fost interesantă și concursul acesta este mai captivant decât o olimpiadă. Subiectul a fost frumos, deosebit și cred că m-am descurcat.

Daneș Andra Maria din Vâlcea susține, de asemenea, că a fost ușor și se așteaptă la rezultate bune. Cât despre modul în care acest concurs a influențat-o, ea spune: ”Acum văd mai clar literatura și o înțeleg.”

În urma rezultatelor obținute, primii 20 clasați de la fiecare nivel vor participa la proba orală desfășurată sâmbătă, 8 iunie, de la ora 9, în incinta Colegiului Național ”Liviu Rebreaunu”.

Florina Vidican, reporter de liceu la ziarul CNAMonline

Alte impresii după proba scrisă

Ușurați de terminarea primei faze (sau ultimei pentru o parte) concurenții au fost cu toții încântați cu adevărat de subiect, cartea pe care au avut-o de pregătit și locul unde a fost ținut concursul.

Raulca Cheleș, o elvă în clasa a VI-a din Constanța afirmă: ”fost ușor subiectul, m-am pregătit făcând niște exerciții”.

”Mi s-a părut ușor, mai ușor ca la județeană, dar cel mai greu subiect mi s-a părut subiectul II”, spune Petre Cristiana din Sălaj, clasa a VI-a.

O altă concurentă, olimpică națională, Barbu Ana, din clasa a IX-a din Constanța declară: ”Concursul mi s-a părut super, mai ușor ca la faza județeană și a avut rolul de a-mi dezvolta capacitățile de argumentare și de a-mi exprima opinia. Cel mai greu subiect a fost cel la care a trebuit să scriu o altă activitate în afară de pescuit, și cred că0 voi trece la următoarea etapă. Orașul mi-a plăcut. Eram foarte încântată să văd un oraș nou și am făcut poze în continuu.”

”În comparație cu faza județană a fost puțin mai greu, dar interesant și mi-a pus imaginația la lucru, ”sugerează Andra Runcan, clasa a IX-a din Cluj.

Elevilor nu li s-a părut o competiție foarte dificilă. Au ieșit cu zâmbetul pe buze și nerăbdători să-și întâlnească profesorii, părinții sau colegii. Totodată au avut ocazia să învețe lucruri noi, mai ales că a fost un prim concurs de acest gen.

Magda Luisa Patricia, X I, reporter la ziarul CNAMonline