Secretarul de stat Valentina Ştefania Duminică la Bistriţa
Valentina Ştefania Duminică, secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar din cadrul Ministerului Educației Naționale a vizitat în data de 7 iunie oraşul Bistriţa, cu ocazia Concursului Naţional «Lectura ca abilitate de viaţă». La concurs participă şi elevii ei, drept pentru care a hotărât să părăsească competiţia mai repede, dar nu înainte de a-şi împărtăşi impresiile, părerile despre concurs şi nu numai.
Despre drum spune că a fost obositor, întrucât a călătorit cu maşina personală, însă a fost încântată să găsească un oraş frumos, un oraş «occidental», cu un centru vechi bine conservat. Deşi n-a avut atât timp să viziteze cât şi-ar fi dorit, şi-a format o imagine pozitivă despre Bistriţa.
Cu privire la Concursul Naţional «Lectura ca abilitate de viaţă» consideră că este necesar pentru elevi, întrucât «îi permite copilului să se exprime liber». Elementul de noutate constă în filtrarea mesajului transmis prin propria înţelegere şi adaptarea la propria experienţă. Mai este de părere că acest concurs încurajează autonomia, dar şi logica, şi formează elevul pentru crearea unui discurs argumentativ bine structurat. În acelaşi timp, concursul se identifică prin faptul că subiectele nu ţintesc atât nivelul de pregătire al participanţilor, cât capacitatea lor de a opera cu noţiuni şi concepte înţelese.
Cărui fapt i se datoreză însă că generaţiile tinere nu mai citesc la fel de mult cât citeau cu ani în urmă? Secretarul de stat Valentina Ştefania Duminică consideră că motivul este nerelaționarea cărţilor recomandate cu interesele elevilor. Şi-a dat seama de asta printr-o experienţă personală. Fiul unei colege a trântit cartea pe masă şi a spus: « Uite ce mă pune şi profa să citesc !». De aici a pornit convingerea că trebuie promovate cărţile care corespund intereselor acestor generaţii şi au teme actuale.
Întrebată despre cartea sau autorul preferat, Valentina Ştefania Duminică s-a gândit imediat la marii scriitori ai literaturii române. Deşi i s-a părut greu să recomande o singură operă pentru elevi, afirmă că întodeauna s-a identificat cu poeziile lui Eminescu. Iar dintre prozatori, Marin Preda a fost cel ce s-a făcut îndrăgit prin cartea sa «Cel mai iubit dintre pământeni».
Organizarea Concursului Național «Lectura ca abilitate de viaţă» i s-a părut ireproşabilă: “Organizatorii merită felicitări! În primul rând, pentru că au acceptat să fie gazde. Nu este uşor să organizezi un astfel de concurs, de nivel naţional». Faptul că s-a respectat calendarul, participanţilor le-au fost date toate detaliile necesare, au fost îndrumaţi şi n-au existat sincope de nici-un fel, dă dovadă de o organizare de nivel superior, după părerea secretarului de stat pentru învăţământul preuniversitar.
Szekeres Ilma, X B
Reporter la CNAMonline