Pregătiri, emoţii, reuşită! – un concurs național aflat la prima ediție
Vineri, 7 iunie, de la ora 9 a început proba scrisă a concursului “Lectura ca abilitate de viaţă”, desfăşurată la Colegiul Naţional “Liviu Rebreanu”. Copiii s-au descurcat exemplar, iar organizatorii concursului ne-au vorbit despre cum e să organizezi un astfel de concurs.
În timp ce se desfăşura proba scrisă, şefa catedrei de Limba şi literatura română, Mihaela Iacob, a vorbit despre organizarea unui concurs de o asemenea amploare. Aceasta a declarat că pentru ca toţi elevii să aibă parte de cele mai bune condiţii este nevoie de “Multă muncă, o organizare care a început acum două săptămâni şi care i-a implicat pe toţi cei 10 membri ai catedrei. Aceasta afirmă că este nevoie de cât mai mulţi oameni, “membrii catedrei s-au ocupat de organizarea sălilor pentru desfăşurarea în bune condiţii a probei scrise“. Şefa catedrei afirmă că toată lumea a încercat să se mobilizeze”, încât să fie gazde cât mai bune atât pentru membrii comisei, cât și pentru evaluatori” .Întrebată dacă ar mai organiza acest concurs, Mihaela Iacob a răspuns că ar mai organiza cu plăcere un astfel de eveniment, fiind mai ușor a doua oară!
Laura Agapin, inspector ISMB și Secretar al comisei concursului a vorbit despre ce ar trebui să facă elevii dar și profesorii pentru ca acest concurs să aducă cât mai multe rezultate demne de laudă. Aceasta afirmă că acest concurs urmărește să găsească “Corelația dintre experiența de viață a elevilor și textele propuse, ele trebuie să aibă mai multă legătură cu viața reală!”. Acest concurs are ca scop „lărgirea unui orizont cultural”, este nevoie de buna cunoaștere a textelor, de flexibilitate și abilitatea de exersare a textelor învățate spre a face performanță. Rolul cadrelor didactice a fost și el evidențiat, profesorului atribuindu-se rolul de antrenor care îi ajută pe elevi “să gândească în afara cutiei”.
Încă de la ora 11 copiii au început să părăsească sala de examen și au fost bucuroși să răspundă la întrebări despre prestația lor. Anghel Andreea, din clasa a V-a a spus că nu se aștepta la subiecte atât de simple și, încrezătoare în forțele proprii, speră să ajungă la proba orală. Miron Miruna afirmă că acest concurs a ajutat-o „să-și îmbunătățească cultura generală, să citească cărți de mare valoare și să afle mai multe despre mari personalități ale lumii”. Petre Oana, elevă în clasa a XII-a, a relatat că se bucură că a putut participa la acest concurs, fiindcă are „posibilitatea de a cunoaște oameni noi, cu aceleași pasiuni ca și mine”
Așadar, din punctul de vedere al organizatorilor proba scrisă s-a desfășurat fără incidente, elevii nu au avut dificultăți în rezolvarea subiectelor, iar profesorii au fost foarte mulțumiți de munca depusă, urmând ca toată lumea să aștepte rezultatele care se vor afișa la ora 20:00.
Chiuzan Cristiana, X E, reporter la ziarul CNAMonline